Je bekijkt nu Ontspannen gesprek met Elco Brinkman tijdens talkshow  ‘Bij Ruud aan tafel’

Ontspannen gesprek met Elco Brinkman tijdens talkshow ‘Bij Ruud aan tafel’

  • Berichtcategorie:Nieuws

Zondagmiddag 27 oktober jl. was alweer de 28e talkshow van Ruud Binnendijk. Deze maand was voormalig politicus Elco Brinkman te gast.

Door de intieme sfeer in het Maredijkhuis voelen de meeste gasten zich al snel op hun gemak en volgen er vaak open en ontspannen gesprekken. Ruud Binnendijk bereidt zich altijd goed voor en het gesprek kan dan altijd alle kanten uitgaan, al naar gelang de reacties van de gast. Harde of opmerkelijke politieke uitspraken hoefden we natuurlijk niet te verwachten daar Elco Brinkman de politiek verlaten heeft en zich, heel terecht , niet uitlaat over huidige politici.

Vijf dagbladen

Ondanks zijn vertrek uit de politiek leest Brinkman nog minimaal 5 dagbladen per dag, omdat hij niets wil missen en nieuws vaak van verschillende kanten wil zien en horen. Op de vraag waarom hij nooit ergens burgemeester is geworden was het antwoord simpel: “In mijn studietijd had ik dat wel voor ogen om ooit ergens burgemeester te worden, maar het is er gewoon nooit van gekomen”. U heeft nu tijd, dus waarom nu nog niet, Remkes is ook op leeftijd en is nu tijdelijk burgemeester van Den Haag probeerde Ruud. Het antwoord was snel en duidelijk: “Nee het is welletjes, ik heb genoeg gedaan en geniet nu van mijn kinderen en kleinkinderen”.

Uiteraard kwamen de slecht afgelopen verkiezingen van 1994 nog ter sprake, waar Ruud Lubbers vlak voor de verkiezingen bekend maakte niet op de nummer 1 Elco Brinkman, maar op nummer 3 Hirsch Balin te stemmen. Het werd de grootste nederlaag ooit voor het CDA waarin ze van 54 naar 34 zetels gingen. Brinkman vertelde het heel erg aangetrokken te hebben, maar wel blij was dat de aanvaring met Ruud Lubbers nog voor zijn overlijden uit de wereld geholpen is en ze weer goed met elkaar om konden gaan.

Binnenhof

In zijn laatste boek kijkt Brinkman terug op de tijd op het Binnenhof en bij het bedrijfsleven. Elco Brinkman bracht decennialang door op en rond het Haagse Binnenhof, ‘in het midden, op de brug tussen bestuur en politiek, tussen mensen en hun maatschappij, tussen verdienen en verdelen’. Tot slot nog enkele vragen uit het publiek over hoe Brinkman denkt over een aantal hedendaagse zaken. Ruud Binnendijk voorzag een ellenlange discussie waar men niet uit ging komen en sloot heel correct het interview af met woorden in de strekking van, ’we komen er nu niet en kunnen hier ook de wereld niet verbeteren’.

Verslag en meer foto’s: Emile van Aelst – De Leidse Glibber