Update: Groene daken maken in de Maredijkbuurt

  • Berichtcategorie:Nieuws

Eind augustus is een groep buurtbewoners op gepaste afstand samengekomen op het ‘landje’ tussen de Vendelstraat en Marislaan om verder te praten over de aanleg van groene daken. Tussen het groen heeft ‘dakcoach’ Anja Möltgen veel vragen over groene daken en zonnepanelen beantwoord. Er bleek serieuze interesse te zijn bij diverse bewoners van de Maredijkbuurt.

Daarop werd afgesproken om gezamenlijk offertes aan te vragen, ter vergelijking en voor de subsidieaanvraag. Dat traject heeft Anja op zich genomen, waar iedereen haar dankbaar voor was! Negen geïnteresseerden – bewoners van de Aloëlaan, Poelgeeststraat, Vendelstraat en Marislaan, hebben foto’s en informatie aan Anja gestuurd en er werd een Whatsapp-groep gevormd voor overleg. Anja: “De groep heeft heel mooi samengewerkt en elkaar geholpen met bijvoorbeeld het inscannen van de formulieren. Ook werd er altijd heel snel gereageerd. Dat maakte voor mij alles heel makkelijk!”

Half september is er via een videocall een tweede overleg geweest waarbij de ontvangen offertes zijn vergeleken. Gezamenlijk is gekozen om de opdracht aan ‘Groene Daken Leiden’ te geven. Momenteel wordt de aanvraag voor subsidie in het kader van ‘Jaar van het Dak’ door de gemeente beoordeeld, daarvoor heeft men acht weken de tijd. Er waren geluiden dat de bodem van de subsidiepot al in zicht was, waardoor er snel gehandeld moest worden. Inmiddels is de pot gelukkig weer wat aangevuld.

Als duidelijk is of er subsidie wordt toegekend kunnen de geïnteresseerden de opdracht al of niet definitief maken en kan de groene dakbedekking besteld worden. Er is gekozen om de groene daken zelf te gaan aanleggen. Gelukkig zijn er bewoners in de buurt met ervaring en de leverancier heeft ook toegezegd te zullen helpen. Dus dat gaat goedkomen!

Een al eerder aangelegd groen dak aan de Aloëlaan. Bij dit huis wordt nog een dak ‘vergroend’ en ook de buren doen mee. (Foto: Sebastiaan Broerse)